HTML

ArchiCLUB on-line

ArchiCAD után érdeklődő, azzal foglalkozó net-függők fóruma, ahol más is szóba kerülhet, nem az egyetlen a CAD világa - a minket körülvevő világ hatásai is megjelennek, hiszen ebben a világban élünk, ez vesz körül élményeivel, nehézségeivel, gondjaival és látványával...

Friss topikok

ArchiCAD, CAD, építészet, építéskultúra, építészet+kommunikáció

2011.10.23. 17:46 vitorlázó

Szombathely - a hely kötelez

Címkék: konferencia természet épület archicad

A különböző szakmai konferenciák helyválasztása jelentősen befolyásolni tudja a vendégek hajlandóságát a részvételre – ha már maga a konferencia témája nem is teszi esetleg vonzóvá. A szakmaiságot emeli az a tény is, ha a látogatók azokat az anyagokat, megoldásokat látják a valóságban is, amelyekről az előadók beszélnek.
Nehéz a helyzet akkor, ha a konferenciasorozat előadói között szoftveres előadások is szerepelnek, mivel ilyenkor lényegesen kevesebb az esély a valóság bemutatására.
 Amikor a helyszín meglepetést tud okozni, az az a helyzet, ha kiderül, a mindenki előtt jól ismert program „részt vett” az épület kialakításában.
Így történt ez a Tó vendéglő és konferenciaközpont esetében is, amely az egyik nagy építőanyagipari gyártó konferenciasorozatának szombathelyi helyszínét fogadta be. Szombathely igényes környezet, a római időkbe visszanyúló történelme talán úgy is lehet mondani, hogy kötelezi a minőségre az ott tervező építészt.
SZH-DSC_4928.JPGAz épületegyüttes már az első pillanatra is felkelti az érdeklődő figyelmét a tóra néző teraszaival, sajátos hangulatú, a természetet – a környezetet –  messzemenőkig figyelembe vevő kialakításával. A hangulatos teraszok lépcsőzetes kialakításukkal követik a környzetetet és simulnak rá a tóra néző lejtőre. A tér kiaknázása érezhető a teraszok között meghúzódó lépcsőzetes kialakítású vizesésen is – a vendég csak a lépcsőkön felfelé ugráló pisztrángokat hiányolja. Az épület nem ül rá a környzetre, inkább követi azt – a fákat kikerülve alakul ki a hangulatos, tört tömeg, ami izgalmassá teszi az egész épületet. A felületek, tömegek játéka harmonikus egységgé formálja a vegyes anyaghasználattal is játszó épületet. Fa, kő, hasított kő, üveg, acél, és ezek elegáns kombinációja jellemzi az egész épületet kívül-belül.
 A belső terek harmonikusan nyílnak a külső terekre, összekötve észrevétlenül a teret kívül és belül. A nagy terek színvilága, finom pasztell színei szervesen kapcsolódnak a kisebb, meghittebb terek sötétebb, elegáns környezetével.
Az anyaghasználat, a beépített anyagok a részletek iránti fogékonyságról tanúskodnak.
 
 Az élő részletek már nem az építészről mondanak ítéletet – ez már a használók igényessége és „együttélése” a térrel. Az ősz színei megjelennek a dekorációban, a vendégfogadásban, méginkább egységessé formálva és sajátos hangulatot adva az épületnek.

...és a képek magukért beszélnek.
SZH-DSC_4949.JPGHarmonikusan illeszkedik a természet és a természetes anyagok az épülettel, „körülölelve” az őket körülvevő teret – és a tavat is belekomponálva a teljes képbe.
Az épület a tó felé fordul, a teraszok, a felső szint hatalmas, félig fedett, félig nyitott terasza szabad kilátást engednek a természetre.

 

 


Építész: Csikós Mihály
Építés éve: 2008
Tervezés: ArchiCAD

További képek: picasa album

Szólj hozzá!

2011.10.04. 09:29 vitorlázó

BIMx - a kézenfekvő megoldás

   A BIMx egy új szemléletmód megjelenése az építészeti kommunikációban. A BIM (Building Information Modell) koncepció kiterjesztése ma minden építész - lassan nélkülözhetetlenné váló - segédeszközévé válik. Az interaktív környezet, amelyben a BIMx, BIM Explorer megoldás megjelent, mindenki számára elérhetővé tette a készített tervek játékos, de szakmailag alapos körüljárását. A játékprogramokból ismert könnyed tájékozódás a térben olyan élménnyé teszi a tervek megismertetését, amely minden résztvevő számára látványos megközelítést jelent.

   A BIMx modellek megjelenése az iPAD/iPhone készülékeken, kapcsolódva a Facebook adta egyre jobban elterjedő közösségi háttérrel jelentősen tágítja az építészek bemutatási lehetőségeit.
Mire van szüksége egy építésznek a tervei bemutatásához...?

 • a laikus számára értelmezhető bemutatási lehetőségre...
 • a szakmai közönség számára korrekt térbeli megjelenítésre...
 • a megbízók, építtetők, hatóságok számára láttató megjelenítésre..
 • könnyű kezelhetőségre...

Ezeket az elvárásokat egy olyan eszköz elégítheti ki, amely a BIM projekteket akár asztali, számítógépes környezetbe kapcsolódva, akár saját hordozható gépen az építés helyszínén, akár kézi eszközökön bemutathatóvá teszi.
"Az iPad/iPhone eszközökön megjelent BIMx bevezetésével jelentősen szélesítettük a BIM modellek kiaknázhatóságát akár a szakma, akár a megbízó, vagy a laikusok szemében is" - mondta Szövényi-Lux Miklós, a Graphisoft termékfejlesztési alelnöke.

A BIMx környezete közvetlen kapcsolatot teremt az ArchiCAD modell és annak látványos, könnyen kezelhető bejárása között.

A tervek több módon is feltölthetőek az iPad/iPhone platformra, így könnyen hordozhatóvá és bemutathatóvá tehető akár a megbízó számára is a családi háza, vagy nagy beruházások is bemutathatóak segítségével akár a hatóságok számára is.
A Facebook közösség oldalán nagyobb közönséggel is megoszthatóak a tervek, de az iTunes felületén közvetlenül is beolvashatóak a megfelelő formátumban elkészült modellek.

A megoldás sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy meglepően sok letöltés történt úgy az iTunes oldalról, mint a Facebook közösség oldalain megjelent, az építészek által feltöltött számos projekt oldaláról.

technikai háttér: A BIMx megoldás része az ArchiCAD15 telepítőcsomagnak, a teljes értékű BIMx modellek mentése pedig október 31-ig ingyenesen érhető el a BIMx asztali változatán keresztül.
további részletek és információk: a Graphisoft BIMx megoldása.
 


 

1 komment

2011.07.08. 13:21 vitorlázó

ArchiCAD15 - egy új szemléletmód

Címkék: együttműködés bim szakágak archicad15


Rövidesen megjelenik az ArchiCAD 15 programcsomag, amely számos területen kínál a napi munkában jól használható eszközöket a kollégák számára.

 • Új Héj(tető) eszköz segíti a bonyolult héjak könnyed tervezését és megjelenítését.
 • Új eszközök segítik a tervezési és dokumentációs folyamatokat a felújítások esetében.
 • Új, a térben megjelenő szerkesztővonalak és szerkesztő síkok segítik a bonyolult térbeli feladatok könnyebb megoldását.
 • Új, továbbfejlesztett könyvtárkezelés támogatja a hatékony elemkezelést.
 • Megjelent a MAC változatban is a 64 bites rendszerek kezelése.

A program megjelenését követően új megközelítésben fogjuk ismertetni az újdonságokat meglévő ügyfeleinknek, ahogy természetesen az érdeklődők számára is nyitott kapukat fogunk kínálni a részvételre.
A rövid videók egy-egy területet mutatnak be jól láttató módon, hogy a nézők ebben a néhány percben megértsék az egyes új lehetőségek alapjait.

A felújításokról...
   Az építészeti trendek  (és a mai helyzet) alapján feltételezhető, hogy a felújítások és rekonstrukciók aránya növekedni fog a közeljövőben. Ezt az irányt támogatja az a több olyan jól kezelhető új eszköz, amelyek segítségével a tervezés és a dokumentálás során is jól lehet láttatni a bontandó, a maradó és az új szerkezeti részleteket, épületszerkezeteket.


(német nyelven)
 

Az új eszközökről...
- Héj eszköz -
A tervezési szabadságot jelentősen növeli az új 'Héj' eszköz bevezetése, amely segítségével szabadon tudunk a térben olyan héjakat létrehozni, amelyek valós építőelemként működnek.


(Breuer Marcell: Szalézi Szent ferenc kápolna)

- Térbeli szerkesztővonalak -
A térbeli szerkesztés szabadságát növeli az az eszöztár, amely segítségével már nem csak az alaprajzon, hanem a térbeli szerkesztés esetében is elérhetőek olyan szerkesztővonalat, amelyek a térbeli tervezést támogatják intuitív módon. Ezek a 3D szerkesztővonalak az építész térbeli szemléletét előtérbe helyezve adnak támogatást a szabad modellezésben.

Szólj hozzá!

2011.04.05. 18:20 vitorlázó

Pécs-2011(2010)

Pécs - autópálya - Kodály központ - (Pécs I.)

Pécs2010 - egy lehetöség, amely életet adott ennek a hangulatában is mediterrán városnak. Főtere meglepetésekkel szolgált; egy autók nélküli, barátságos és emberekkel teli tér várt - bizonyára szerepe volt benne az első napok egyikének, amikor valóban tudomásul kellett venni, hogy itt a tavasz. visszavonhatatlanul.

   Az épületekről...

Meglepetés volt - ahogy eddig is lehetett tudni, hogy Pécsett élet van - látni, mennyi újdonság van, akár kis utcákat nézünk, akár nagy tereket. Kulturák találkozása a fő tér gazdagsága - eddig autók, busz, most emberek, élet.
A nyugateurópai barangolások során megszokott vásárosok, árusok egy-egy kedves színvoltjai a nagyobb városoknak - itt a mosolygós kosaras bácsival találkoztunk, aki rezzenéstelen nyugalommal figyelte a fiatalokat, a zsibongását a városnak - gondolom, rendszeres vendége a térnek.
   A kis utcákban is értek sorra a meglepetések - most egy épületre térnék ki, amit körbe is jártunk kicsit: apró szálloda, de annál érdekesebb és szebb megoldásokkal ékelődve a történelmi városmagban. Apró részletek, de mind-mind egy egységes megjelenés szolgálatában. Második réteg üveg, elzárva a hangoktól, az utca zajától, de nem a fényektől a belső tereket...Fésűhöz hasonlatos bejárati ajtó, vagy inkább "rács", ami magában is jól mutat - hangulatásban és stílusában illeszkedő bejárati ajtóval, ami nyitásakor mutatja meg valós trükkjét: kifordul a sarkából. nyitása ugyanis nem a saroktól, hanem egy jó két arasszal beljebb elhelyezett tengelytől indul.

   Amikor kiderült, pécsi út áll előttünk kollégákkal, beugrott: Kodály - nem szabad kihagyni. Kedves barátom, Hőnich Richárd mondta volt: 'Ha Pécsett jártok, nézzétek meg...'
Volt hát cél, építészeti barangolásba fogni, hiszen a most átadott hangversenyterem "bemuzsikálta" magát a tíz legjobb közé a világon... El kell menni meghallgatni...
Persze mindenkinek megvolt a kapcsolódó ötlete, így a dombok közé ásott alagutakat és az elhordott dombok közé beékelt viaduktokat is megnéztük, hódolva a mérnöki bravúrok fölött - hogy lehet ennyi alagutat és hidat ilyen kis helyre összerakni. Megláttuk...

A "Kodály" emblematikus helye lesz Pécsnek, ahogy elnéztük...
   A tömeg emlékeztet egy mezopotámiai zikkuratra. A csiszolt felületek, a pontosan illeszkedő lapok, a "tető" átfogalmazása a kőburkolatnak köszönhetően, a játék a marással és a bevésett betükkel mind-mind apró részletekig kidolgozott épületre utalnak - állapítottuk meg a külső szemlélődés során... Fények, tükröződések mindenhol, nagy üvegfelületek és terek. Impozáns téralkotás szinteken átívelő rámpákkal, lépcsőkkel. Aki a MÜPA épületegyüttesével veti össze, annak világossá válik. Más lépték, más tömegformálás, de hasonló nagyvonalúság. Ami ott íves, itt egyenes. Ami ott részletgazdag, az itt is hasonlóképp az utolsó apró részletig profi gondolkodásról tanúskodik. A modernségben viszatükröződik a környezet emberi léptéke.

A hely szelleme is megérint - könyvtár, Zsolnai negyed...( ezekről majd később, máskor...)
   A lényeg viszont akkor "szólal meg", amikor a legfontosabb ponthoz érkezünk: a nagyterem. NAGYTEREM.
Jan Garbarek járt erre - 'fantasztikus hangzásvilág...'
Palya Bea énekelt - 'élmény, csodálatos...'
Mi is bejutottunk, a meglepetés ekkor ért: a Csík-zenekar próbált.
a hangszerek és a hangfalak, mikrofonok beállítását követő néhány perc megérte a sok autózást. A kötetlen éneklés után fantasztikus csend és egy rövid kommentár: "Gratulálunk az építészeknek...!"
   Igen. Ez volt az az egy mondat, ami megfogott. A terem finom hangzása, a telt hangzás az üzemeltetők véleménye szerint is a legjobbak közé repítette a termet. Minden mérés, amely igazolta a jó kialakítást, mérnöki eredmény. Az azonban, hogy a hangzás milyen, azt nem lehet mérni, számolni. Azt egy zenésznek meg kell érezni. Ezt érzik a zenészek, egytől egyig, akik itt játszhatnak. Ez a siker pedig viszi a hírt, a hangot.

Egy élmény volt újra Pécs. Visszavár.

 további fotók még a pécsi látogatásról: PicasaWEB

Szólj hozzá!

2011.01.05. 14:27 vitorlázó

Virtual Building Explorer - a "játék"

Címkék: prezentáció együttműködés archicad14 bim archicad13

  Az építészek számára olyan fontos prezentáció látványos kiegészítéssel történő megoldását kínálja a Graphisoft programja, amely segítségével impozáns, a megbízó számára is kíválóan érthető bemutató anyagok készíthetők.

   A VB Explorer segítségével a tervek jól érthető bemutatása válik lehetővé, egyszerű eszközök használatával készült önálló megoldások formájában. A készített anyagok átadhatóak a megbízónak, aki azokat az ArchiCAD ismerete és használata nélkül is meg tudja tekinteni, játékos eszközökkel, de komolyan körbejárni a tervezett projektet.

Nézzen körül - mutassa be - sétáljon szabadon a térben
  A program segítségével a játékprogramok használatához hasonló eszközökkel, az egérrel és gombokkal lehetséges a szabad böngészés a térben. A készített térbeli "animáció" a felhasználó által kezelhető, bejárható tervet jelent. Szemben az előre készített animációkkal, itt a BIM intelligencia megmarad, bármikor lehetséges a különböző fóliák ki/bekapcsolása a láthatóság, jobb érthetőség érdekében. Hasonlóképp az egyes elemekről információkat kérhetünk, a kiválaszott elem számos adatát tudjuk ellenőrizni, leolvasni.

Amennyiben rendelkezünk a programhoz kapható 3D szemüveggel, a megjelenített képet sztereo formában is nézhetjük, ezzel még inkább élethű látványt kapva a terv bejárásához.

Sztereó megjelenítés
 A sztereo megjelenítés segítségével a modellben való szabad bejárás az élethű, térbeli séta képét adja vissza. Segítségével a bemutatásra kerülő terv valóban a térbeli élethűséget adja vissza a szemlélőnek, megismertetve a tervezett épület minden részletét.

 

 

 

Információk a BIM modellről
   A BIM koncepció itt is élő, így az egyes elemek kiválasztását követően azok adatai, fontosabb jellemzői megtekinthetőek a felugró információs ablakban. Ezzel még ebben a bemutató formában is folyamatos háttér-támogatást kaphat a tervező, beruházó az épület minden részletéről, segítve a hatékony tervértékelést és elemzési munkát a terv bemutatása során is.

 

Látványos bemutatók

 

 

 

NHS Irodaház
MK Electronics Irodaház
Vörösmarty tér irodaház

 Letöltés (11 Mb)

Letöltés (9.6 Mb)  Letöltés (11 Mb)
 Letöltés (13 Mb) Letöltés (11.5 Mb)  Letöltés (13 Mb)


 

 

 
   A Graphisoft, a Magyar Építőművész Szövetség és a Shanghai egyetem együttműködéséből létrejött, a Világkiállításhoz kapcsolódó Hudec rendezvények egyik látványos pontja volt néhány, a Hudec-hagyatékból rekonstrulható, és Shanghaiban ma is látható épület megjelenítése a VB Explorer segítségével.

A Hudec házak

Park Hotel (1927)
Moore Memorial Church(1931)
a Woo család háza(1938)

 Letöltés (46 Mb)

Letöltés (31 Mb)  Letöltés (11 Mb)
 Letöltés (46 Mb) Letöltés (61 Mb)  Letöltés (11 Mb)

 

A fenti bemutatók a letöltést követően már meg is tekinthetőek, a böngészéshez, barangoláshoz jó szórakozást kívánunk.

A program elérhető az ArchiCAD14 programhoz, az ArchiCLUB szerződéssel rendelkező ügyfelek számára lényegesen kedvezőbb feltételekkel.
További információk:
    cad(kukac)graphisoft(pont)hu
    A VB Explorer a Graphisoft oldalán (angolul)

Kitekintő
   Hudec László, egy építész Shanghaiból:
   A Wikipédia Hudec (szül. Hugyecz) Lászlóról
   Könyvbemutató és könyv a Holnap kiadó gondozásában munkásságáról
   Az Octogon Hudec László munkásságáról

 

Szólj hozzá!

2010.11.30. 22:37 vitorlázó

ECO Designer - a környzettudatosság jegyében

Címkék: együttműködés környezettudatosság archicad14 bim szakágak

   Ma a környezettudatos tervezés, az energiafelhasználás optimalizálása alapvető igénnyé kezd válni az építészek megbízásaiban. Ezt a tervezési gondolkodásmódot kívánja támogatni az a tudományos alapokon nyugvó kiegészítés, az ECO Designer, amely még kevéssé ismert a magyar építészek előtt.

Környezettudatos, gazdaságos tervezés
   Ma az egyre fontosabbá váló együttműködés területén komoly eredményeket tudhat maga mögött az ArchiCAD, számos szakággal -amelyek egyre fontosabbak- van kapcsolata a programnak.
   Az ECO Designer programmal való kapcsolat esetében a kiemelt célkitűzés az energiahatékonyság fokozott figyelembevétele és a visszacsatolás lehetősége már a tervezés korai szakaszában -  ezen a területen láthatóak jelenleg a leginkább kiemelt erőfeszítések a fejlesztések területén.
    Az energiafelhasználás túlzásai, az ebböl következő, a még gyakorlatilag kezelhetetlen mértékben túlzó széndioxid-kibocsátás a ma és a közeljövő egyik legnagyobb globális kihivását jelentik. A közvetlen és közvetett környzetszennyezési károk csökkentése és megelőzése érdekében nemzetközi szintű összefogás indult. Az Európai Parlament 2010/31/EU irányelve világos és egyértelmű irányelveket és célkitűzéseket fogalmazott meg az új épületek energiahatékonyságával kapcsolatosan:
·    “…betartsa mind a globális hőmérséklet-emelkedés 2 °C alatt tartására vonatkozó ... kötelezettségvállalását, mind azon kötelezettségvállalását, hogy 2020-ra az üvegházhatású gázok teljes kibocsátását legalább 20 %-kal ... az 1990-es szint alá csökkenti.”
·     “...2020. december 31-ig valamennyi új épület közel nulla energiaigényű épület legyen...”


Az irányelvek fontos útmutatásokat fogalmaztak meg az építészek számára is:

1. „ Az épület ... leendő tulajdonosa vagy bérlője számára ... helytálló tájékoztatást kell nyújtani az ingatlan energiahatékonyságáról...”
2. “…lehetővé kell tennie annak vizsgálatát, miként kombinálható optimálisan az energiahatékonyság javítása...”
3. “…megújuló forrásokból származó energia használata, valamint a távfűtés és -hűtés alkalmazása...”

Mindez alapvetően új szemléletet vár el az építészettől. Az építészek által hagyományosan ismert és követett tervezési szempontok hagyományai mellett az épületek energiahatékonyságának tervezése és dokumentációja is alapvető igénnyé vált.

   A legfontosabb kiegészítő programok között lehet említeni a környezettudatos építészeti tervezést támogató ECODesigner megoldást, amely az épületek energiahatékonyságának követését már a korai tervezési fázisokban is lehetővé teszi. Segítségével követni tudjuk a tervezett épület energiafelhasználását, össze tudjuk hasonlítani a különböző terv-változatok energiaigényét és a kapott elemzések segítségével alacsony energiafelhasználású épületeket tudunk tervezni.
A program használata néhány alapvető területen nyújt támogatást az irányelvek követéséhez a tervező számára, mivel
   1. teljeskörűen és pontosan követi az épület energiafelhasználását...
   2. könnyedén összehasonlíthatóvá teszi a különböző tervezési változatok
       energiaigényét...
   3. alacsony energiaigényű, megújuló és központi energiaforrásokat használó
       épületek tervezését teszi lehetővé.
Az EcoDesigner tehát a fentebb idézett, Európai Parlament Irányelvben megfogalmazott új építészeti tervezési feladatokra megfelelő szoftveres megoldást tud nyújtani.

Az ECODesigner illeszkedése az ArchiCAD-ba

   A számítások eredményeként kapott értékelés tartalmazza az épület alapadatain kívül a határoló szerkezetek hőátbocsátási adatait, a különböző energiatípusokra lebontott energiafelhasználási adatokat, a széndioxid-kibocsátás mértékét, valamint egy részletes havi energiamérleget.

Az adatok megjelenítése grafikus, könnyen érthető. Az értékelés akár PDF formátumba is menthető, így a különböző tervezési alternatívák energiahatékonyságot befolyásoló hatásai könnyen összehasonlíthatók.

   A számítás pontossága és a program egyszerű, gyors, integrált használata miatt az EcoDesigner az ArchiCAD-et használó építészek számára nagy segítség a fenntartható épületek tervezésében.

   Az épület ellenőrzése során a különböző szerkezeti elemeket megfelelő módon elő kell készíteni a számításokhoz. Ehhez a program és az ArchiCAD között fennálló állandó kapcsolat ad lehetőséget. Az épület határoló elemeit, a szerkezeteket, nyílászárókat a megfelelő paraméterekkel kiegészítve el tudjuk készíteni az ECO Designer program számításaihoz szükséges bővített modellt.

 

 

 

  

 

A beállításokat követően az ellenőrzés már automatikusan fut le. Ennek eredményeit láthatjuk rövidesen a képernyőn, menthetjük el későbbi felhasználásra PDF formátumban, illetve használhatjuk fel referenciaként a következő tervváltozat ellenőrzéséhez és az új modell eredményeinek összevetéséhez.

Mi az előnye a program használatának?
   A modell változtatásait követően nem kell minden adatot újra megadni, hiszen ezeket már ismeri a rendszer - a különböző változatok között gyors elemzés és összehasonlítások állnak rendelkezésünkre akár a megbízó számára is érthető módon összeállítva. A tervezési feladatok lényeges döntései a korai fázisokban dőlnek el - ezzel a épületek energiahatékonyságának alakulását már a végleges eredményt 80 %-ban befolyásoló korai tervezési fázisokban is lehetővé teszi. Az EcoDesigner a jól ismert, ArchiCAD Virtuális Épület (ArchiCAD BIM) környezetbe integrált programként azonnal és eredményesen használható korábbi tapasztalatok nélkül is.

TIPP: Az ECO Designer a Graphisoft oldalán
Háttér: a Darmstadti Passivhaus Institut oldala
Magyar odalak: Passzívházépítők Országos Szövetsége(PAOSZ), Magyar Passzívház Szövetség(MAPASZ)
Passzívház enciklopédia(Passipedia /német, vagy angol nyelven/)
 

YOUTube háttér (angol nyelven):


kép és szövegforrások: Graphisoft SE /

Kapcsolódó program: 

    2010.december 10. 10:00, Graphisoft park
    A környezettudatos tervezés:

 • ECO Designer az ArchiCAD14-hez
 • FALCO SOPRON Irodabútorok az ArchiCAD14-hez
  ( LEED minősítéssel rendelkező irodabútorok )

további részletek az EcoDesigner új változatáról
   Az új változat kibővített lehetőségei

2 komment

2010.11.24. 15:25 vitorlázó

Csapatmunka kontinenseket átívelő módon

Címkék: szerver együttműködés ifc archicad14 bim

   A tegnapi napon - november 23-án - érdekes bemutatónak lehettek tanúi azok, akik a Graphisoft felhívását olvasva jelentkeztek a ma oly népszerűvé váló on-line bemutatóra. Közel másfél órás, számítógépes alapokon futó előadást láthattak az érdeklődők, amely több kontinensen keresztül ívelő együttműködést mutatott be, élő feladat segítségével.

11 kolléga 3 különböző kontinensről jelentkezett be a spanyol országi BIM szerveren futó tervre és készítette el a saját részére kiadott munkarészeket, majd a szakági feladatok elvégzése után visszavezette mindenki saját részfeladatának eredményeit a központi tervbe. A bemutató részletes áttekintést adott az ArchiCAD gondolkodásmódjáról, a BIM szerver működéséről és a ma oly fontossá váló együttműködésről a szakágak között. A gördülékeny bemutatót természetesen komoly előkészületek előzték meg mivel az élő közvetítés során egy résztvevő sem kockáztathatta a hibázást, hiszen az közös bemutató minden részlete nagy közönség előtt zajlott. A másfél órás prezentációt követően meg kellett állapítsuk, a megoldás - a BIM server, a szakági együttműködés -  kiállja az éles próbát.


a fenti Youtube video részletesen végigvezeti a nézőket a prezentáción

TIPP: az érdeklődők vagy megnézhetik a készített videót (angol),
        vagy több részletben láthatják a YOUTUBE oldalain.

Szólj hozzá!

2010.11.23. 21:28 vitorlázó

BIM Szerver - könyvtárkezelés - I.

Címkék: együttműködés tippek segédlet bim

   Elemezve az elmúlt időszakban beérkezett kérdéseket az ArchiCAD13 és ArchiCAD14 új Teamwork megoldásával kapcsolatosan az első terület, amit nagyító alá veszünk, a könyvtárkezelés. A BIM szerveren keresztül megosztott tervek esetében gyakran fordul elő, hogy a tervezés során újabb könyvtárak, könyvtárelemek használata válik szükségessé...
A használat során azonban sokszor hiányzó könyvtárelemekkel találkozunk elsőre.

 
 Csak a BIM Szerverre feltöltött könyvtárat tudunk hozzáadni Csapatmunka tervhez, így új könyvtárak esetében több lépésben kell elérhetővé tenni új könyvtárainkat. Ha tehát nem található az általunk használt BIM Szerver könyvtárak között a hozzáadni kívánt könyvtár, akkor azt először a saját gépünkön az ArchiCAD-ben a Fájl/Könyvtári elemek/BIM Szerverkönyvtárak kezelése utasítás segítségével fel kell töltenünk a BIM Szerverre.
 
Egymás mellett több könyvtár is elérhetővé tehető, így a távoli munkavégzés esetén minden, az adott tervhez szükséges könyvtár feltölthető.


TIPP: a könyvtárak kezelésénél alapos átgondolást követően rendszerezett könyvtárak készítése javasolt, az átfedő és eltérő könyvtárak használatának kerülése miatt.

 

   A Könyvtárkezelőben tudjuk hozzáadni Csapatmunka tervhez a BIM Szerverre feltöltött könyvtárakat. Kijelöljük az ablakban a BIM Szerverkönyvtárak mappát, vagy valamelyik már hozzáadott könyvtárat, és ekkor megjelenik a Lefoglalás gomb, és mellette a státusza, hogy Lefoglalható. (Ha már lefoglaltuk, akkor a státusza Szerkeszthető, ha pedig más foglalta le, akkor az Elkérés gombra kattintva kérhetjük el a Könyvtárkezelőt!) A BIM Szerverkezelőben alapbeállításban szereplő felhasználói jogok közül csak a Vezető tervezőnél engedélyezett a Könyvtárak hozzáadása/törlése,–ha nem módosítottuk a Jogok beállításain ezt– akkor csak Vezető tervező joggal rendelkező felhasználónál jelenik meg a Lefoglalás gomb.
 
 
 Ha lefoglaltuk az ArchiCAD-ben a Könyvtárkezelést, akkor a párbeszédablak felső sávjában, a Hozzáad gomb melletti nyílra kattintva adhatjuk hozzá a Csapatmunka tervhez a BIM Szerverre korábban feltöltött könyvtárat.
 

 

 

 

 

 
 

Ekkor már megjelenik a BIM szerverkönyvtárak kiválasztása ablakban az általunk korábban feltöltött könyvtár, és már használni is tudjuk.

 

 


 

TIPP: A távoli eléréssel dolgozó kollégák számára minden, a közösen készítendő terv gördülékeny használatához szükséges könyvtárat javasolt a nagy sávszélességű elérés mellett feltölteni, hogy a továbbiakban a munkatársak gördülékenyen tudjanak dolgozni a változó minőségű internetkapcsolat esetében is.

Kitekintés: a Graphisoft IFC oldala (angol) és az ArchiCADWiki vonatkozó oldalai(angol)

6 komment

2010.11.20. 23:13 vitorlázó

IFC kapcsolat a szakági együttműködéshez - I.

Címkék: együttműködés szerkezet archicad14 bim szakágak

    A társtervezőkkel való együttműködést szolgálja az ArchiCAD14 továbbfejlesztett IFC (Industry Foundation Classes) alapon működő 3D-s rendszere, mely elsősorban az objektum orientált 3D tervek adatcseréjét teszi lehetővé a társtervezők között. Az ArchiCAD14 továbbfejlesztett IFC rendszerében lehetővé vált a 3D adatok mellett a 2 dimenziós rajzi elemek és szövegek átvitele is az IFC fájlokban. Az IFC formátum legfőbb tulajdonsága a 3D-és fájlformátum mellett, hogy az elemek magukkal viszik elemtípus tulajdonságaikat is (fal, födém, stb.).
   Az IFC formátum másik előnye, hogy az ISO és IS szabványok határozzák meg, CAD szoftvergyártó független, ami nagy előny, hiszen nincs érdekeltsége abban, hogy bármely program számára korlátozza a teljes körű adatátvitelt. Az építészeknek ismerős lehet ez a probléma, amikor arra gondolnak, hogy társtervezőikkel DXF, illetve DWG adatformátumban hogyan tudnak kommunikálni.

Elemek osztályozása IFC elemtípus szerint

Az elemek azt a tulajdonságukat, hogy milyen típusúak (fal, födém, stb.), az IFC lehetőségeknél beállítottak szerint veszik fel. Erre az egyes tervezési elemeknél az elem beállításában a Lista és Címke részben az Osztályozás, azon belül az IFC elemtípus beállítás ad lehetőséget az ArchiCAD-ben. Az IFC formátum többféle elemtípust tartalmaz, mint az egyes programok, így például az ArchiCAD. Lehetőségünk van az Automatikus elemtípus specifikációra is, de az egyes elemeket specifikálhatjuk egy-egy adott elemtípusként (például, ha Födém eszközzel álmennyezetet modelleztünk, hogy a statikus program ne értelmezze, és ne méretezze födémként, akkor definiálhatjuk „Plafon”-ként). Az elemek IFC elemtípus osztályozása lehetőséget ad az ArchiCAD-ben arra, hogy az elemeket újabb paraméterrel lássuk el, amelyet használni tudunk nemcsak a feltételes kiválasztásnál, de az elemek foglalásánál (Csapatmunka), illetve kiválasztási feltételként. Továbbá arra, hogy a kapott elemeket a nekik megfelelő típusként tudjuk kezelni, azaz például a falat falként, ablakot, ajtót tudjunk belehelyezni, az ajtót, ablakot ajtóként, és ablakként, tehát akár cserélni tudjuk más típusra, és konszignációs jellel láthassuk el. 

IFC fordító testreszabható beállításokkal
 
Az IFC fordító beállításainak struktúrája hasonló az ArchiCAD-ben már régóta meglévő DWG-DXF fordító beállításához, természetesen az egyes formátumok sajátosságaiból következő eltérésektől eltekintve.

A fordító beállításainak segítségével tudjuk kidolgozni az egyes szakági tervezőkkel való kapcsolattartás módját, lehetőségeit.

 

 

TIPP: A fordítók beállításait egyszerű, minden részletre kiterjedő mintákon dolgozzuk ki és egyeztessük a fogadó féllel, elkerülve az éles helyzetben való ad-hoc kísérletezést.

Kitekintés: a Graphisoft IFC oldala (angol) és az ArchiCADWiki vonatkozó oldalai(angol)

Szólj hozzá!

2010.11.14. 21:46 vitorlázó

Gondolatok egy szoborról...

Címkék: harmónia

Szent Ferenc és a madarak...
mi jut eszünkbe erről, Ferenc szelídségéről...?
...Olaszország, Assisi.

   Sok-sok évvel ezelőtt járva azon a csodálatos helyen megérintett az a béke, ami sugárzik a vidékből. Ezek a madarak szerették Ferencet. Odaültek a vállára és megnyugodtak. Ahogy ott ül, nem felrebbenni akar, aggodalommal telve, hanem tudja, ott van helye megnyugodni.

Ferenc pedig tudja, mire kell hallgatnia, a figyelme felfelé irányul, hasonló arcvonásokkal, nyugalommal.
 

 

 

 

 

 

Végtelen nyugalom Ferenc arcán. A természetesség sugárzik az Isten felé fordulásból - mi sem természetesebb annál, hogy ismerjük a madarak énekét...

Vajon mi ismerjük a madarak énekét...?

 

Boldi kiállítása a KOGart galériában december ötig látható.

Szólj hozzá!

2010.11.14. 21:00 vitorlázó

Apróság, de hasznos...

Címkék: tippek segédlet archicad archicad14

Elemkiválasztás feltételek alapján
  Amikor egy terven már rengeteg mindent megrajzoltunk és egyeztetésre megyünk, gyakran derül ki, hogy bizonyos elemeket - a példában ajtókat - kell egy meghatározott feltétel alapján mindenhol kicserélni/lecserélni a terveinkben. Ez gyakran adhat bosszankodásra okot, végig mazsolázva a tervlapokat kell cserélgetni az elemeket.
   A fenti kép alapján látható, megoldható, hogy egy egyedi feltétel alapján minden, a feltételnek megfelelő elemet egyszerre választunk ki és akkor már könnyű a módosítás.

Apróság, de hasznos...
Régi tervek kerülnek elő
, elindul újra egy évekkel ezelőtt megállt munka és a korábban készített terveket kell elővenni újra.
...és kiderül, hogy a tervek ArchiCAD 7.0 programmal készültek, és a mostani ArchiCAD14 nem nyitja meg azokat.
   A megoldás, ami ilyenkor szokás egy irodában a lépcsős beolvasgatás, mentegetés - sok irodában ezért tartanak ma is a gépeken régi változatokat, hogy ilyenkor felidézzék az 5-10 évvel ezelőtti ismereteket, elindítsanak egy rég nem futott programot, majd abban küzdelmeket követően megnyitva, elmentve jussanak el lépésenként oda, hogy végre el tudjanak kezdeni dolgozni az aktuális változatban.
   Apró segítség, de erre van megoldás. Az ArchiCAD File Converter csomagok ezt a feladatot egyszerűsítik és oldják meg, nem szükséges a régi CD-tárakban való kutatás a már alig futó programok után.
   A Graphisoft oldalán található csomagok közül a számunkra szükséges változatot letöltve máris könnyebb a megoldása ennek a korábban sokak számára nehézkes feladat.
Három változat található az oldalon:
   - ArchiCAD10: ArchiCAD6.5-től nyit meg terveket,
   - ArchiCAD9: ArchiCAD 5.0-től nyit meg terveket,
   - ArchiCAD7: ArchiCAD4.1-től nyit meg terveket.
A programok előtelepített változatban vannak, így a letöltést követően telepíteni sem kell semmit, a programot elindítva és beolvasva a régi terveket csak el kell menteni, majd a megfelelő változatban megnyitni azokat.

Források:
   Rövid tippek: ArchiCAD a
Facebookon
   ArchiCADWIKI : régi
változatok, régi tervek konverziója

Szólj hozzá!

2010.10.21. 10:45 vitorlázó

Nyár, másképp...

Címkék: természet tér szerkezet harmónia

   A nyár lassan csak emlékké válik, így nem árt néha felidézni. Néhány apró villanás, ami arra jó, abból valamít merít még az ember a lassan sötétedő reggelek homályában. A délutáni fények már csak súrolták szinta az asztalt, amikor a kép készült - egy látogatás emléke a Balatonfelvidék kis településén. Ilyen elszórt apróságok a kertben mindenfelé: cserép muskátli és számos virág erre-arra, egy hanyagul eldobott lovaglókesztyű... a nyugalom szinte tapintható...

...és a sarokban az elmaradhatatlan pókháló. A megcsillanó fényeket észre kell venni. Ez a délutáni fény erre pontosan jó alkalmat ad. Rácsodálkozhatunk a felsőfokú tanulmányok nélkül készített térszerkezetre, amely stabilan megkapaszkodik a sarkon. Szabályos kialakítása a természet nagyságára enged rádöbbenni...
...vajon tudunk ilyen rendszerben gondolkozni...?

 

...és a mozgalmasság....
A zánkai lovasnapok kiemelkedő eseménye volt, ahol néhány híresség futott még komolyabb segédlettel. A fogatot hajtó hölgy mögött nem más, Lázár Vilmos, többszörös fogathajtó világbajnok áll, mint segédhajtó. Fantasztikus látvány, ahogy a fogat hajt az ívben, érzékelni a rohanást és azt a ló-hajtó összhangot, ahogy a segédhajtó alig észrevehetően, de irányít csendben a háttérből... nagyon laza...

...és a közönség soraiban is van valami elegancia...
Az urak, mint két tojás, szinte egyazon karakterrel, egészen sajátos megjelenéssel szemlézik a futamokat, a versenyt. A versenyen ott volt ez alkalommal a magyar hajtósport krémje, ennyi világbajnokot ritkán lehetett együtt látni. Mindannyian szolgáltak - segédhajtóként álltak egy-egy híresség mögött a bakon. Nagy élmény volt látni ezeket az embereket...

...Az építészet fontos része, háttere és inspiráló ereje a tér-élmény. Ezek a képek egy-egy ilyen "tér"-hez kapcsolódnak és talán bíztatnak is mindenkit arra, lássa meg a természet és a minket körülvevő világ harmóniáit és merítsen belőle...
Ugye neked is van ilyen térélményed...?

Szólj hozzá!

2010.10.18. 16:57 vitorlázó

Óvoda másképp...

Címkék: természet épület

  Fejembe vetem, hogy a munkához kapcsolódó utazások alkalmával egy-egy épületre azért rácsodálkozom, ha van öt perc spórolt előnyöm a rohanásban. Ez az épület egy egészen kis falucskában "ugrott" elém egy kanyar után. Érdekes, Ausztria egyes részei pont olyanok, mint a Budapest körüli vidék - kiszabadul az autós a városból fővárosból, és negyed óra múlva szinte érintetlen természetben találja magát. Ez a falu Bécstől 30 percre délre van, ahol már elindulnak a hegyek felfelé - egy patak völgyében autózik az ember nyugat felé az A1-ről letérve ahol pillanat alatt eltűnik a 4 sávnyi autófolyam, és máris az érintetlen falusi környezetben találja magát az utazó.

A lejtőn megbújó épület egyszerűen "kilóg" a térben. Egy téglatest, vidáman színezve bukkan eléd, és ha ott vagy, hallod a gyerekzsivajt is. Belakott ház, és még látszik, most fejezték be éppen, az utolsó simítások még érezhetőek.

Az egyszerű tömegformálás, a terep fölött megjelenő kubus befedi a játékteret, védelmet ad, de a völgy felől mégis nyitott.
 

Egyszerűen jópofa megoldás - valahogy "ránőtt" az eredetire....
Közeledve már látszik a tarkaság is jobban.

Minden részletében kidolgozott épület, minden részletében igényes anyagok használatát látni - pedig csak egy kis falu.
 

A környezetével együtt nagyon rendben van.

...és az üzemi idill 500 méterre az óvodától: békésen legelésző bárányok és kecskék, a háttérben pedig egy hatalmas üzem magasépítményei. A környezet védelme láthatóan biztos, hiszen ezek a legelésző állatok az első jelzők, ha bármi gond van a természettel...

 

Szólj hozzá!

2010.10.15. 11:50 vitorlázó

MEP ütközésvizsgálat

Címkék: designer ifc mep archicad14

Az ArchiCAD14 program a nyitottságot tűzte a zászlójára: Nyitott a különböző szakági programok felé, különös tekintettel a statikára, illetve a nagy kiterjedésű gépészeti tervek összehangolására.

A szakági tervezés részben az IFC szabvány alapján elkészített "közvetítő" fileok segítségével, részben a Graphisoft MEP Designer programjának segítsével oldható meg. A kiegészítő segítségével összehangolhatóak a más CAD programokban készített gépészeti tervek, sőt a modellezés során kialakított térbeli csőhálózatok ütközései is kiszűrhetők a Graphisoft megoldásának köszönhetően.

Az ütközésvizsgálat kisfilmjét a linkre kattintva lehet megnézni. A megfelelő használathoz szükséges még a "másik" oldalon a Graphisoft kiegészítőjének letöltése és telepítése is (itt található meg az IFC kapcsolatokhoz szükséges kiegészítő is):
http://www.graphisoft.com/support/archicad/downloads/interoperability/

az MEP modeler az alábbi oldalról telepíthető, és próbálható ki:
   http://www.graphisoft.com/products/mep-modeler/MEP_downloads.html

 

Szólj hozzá!

2010.10.14. 22:12 vitorlázó

On-line próbálkozás...

Divat. Azt mondják, divat a blog, hát nézzük meg, mire jutunk vele.

Keresi mindenki azokat a formákat, hogy tud eljutni egy-egy információ jobban a célközönséghez, hogy tud több és több új olvasót megszólítani valaki. Vajon a téma felvetése jogos-e?  Vajon olvasnak-e majd?

A dilemmák jogosak. Most mégis próbát teszünk, hogy néhány ötlettel probáljuk meg segíteni azokat, akik az ArchiCAD használatához keresnek segítséget on-line, és 'ne adj Isten', a CAD Stúdió munkatársai tudnak ebben segíteni.

Próbáljuk meg....rögtön itt egy ötlet, az első tipp - egyedi nyílás készítése:

Szólj hozzá!