HTML

ArchiCLUB on-line

ArchiCAD után érdeklődő, azzal foglalkozó net-függők fóruma, ahol más is szóba kerülhet, nem az egyetlen a CAD világa - a minket körülvevő világ hatásai is megjelennek, hiszen ebben a világban élünk, ez vesz körül élményeivel, nehézségeivel, gondjaival és látványával...

Friss topikok

ArchiCAD, CAD, építészet, építéskultúra, építészet+kommunikáció

2010.11.23. 21:28 vitorlázó

BIM Szerver - könyvtárkezelés - I.

Címkék: együttműködés tippek segédlet bim

   Elemezve az elmúlt időszakban beérkezett kérdéseket az ArchiCAD13 és ArchiCAD14 új Teamwork megoldásával kapcsolatosan az első terület, amit nagyító alá veszünk, a könyvtárkezelés. A BIM szerveren keresztül megosztott tervek esetében gyakran fordul elő, hogy a tervezés során újabb könyvtárak, könyvtárelemek használata válik szükségessé...
A használat során azonban sokszor hiányzó könyvtárelemekkel találkozunk elsőre.

 
 Csak a BIM Szerverre feltöltött könyvtárat tudunk hozzáadni Csapatmunka tervhez, így új könyvtárak esetében több lépésben kell elérhetővé tenni új könyvtárainkat. Ha tehát nem található az általunk használt BIM Szerver könyvtárak között a hozzáadni kívánt könyvtár, akkor azt először a saját gépünkön az ArchiCAD-ben a Fájl/Könyvtári elemek/BIM Szerverkönyvtárak kezelése utasítás segítségével fel kell töltenünk a BIM Szerverre.
 
Egymás mellett több könyvtár is elérhetővé tehető, így a távoli munkavégzés esetén minden, az adott tervhez szükséges könyvtár feltölthető.


TIPP: a könyvtárak kezelésénél alapos átgondolást követően rendszerezett könyvtárak készítése javasolt, az átfedő és eltérő könyvtárak használatának kerülése miatt.

 

   A Könyvtárkezelőben tudjuk hozzáadni Csapatmunka tervhez a BIM Szerverre feltöltött könyvtárakat. Kijelöljük az ablakban a BIM Szerverkönyvtárak mappát, vagy valamelyik már hozzáadott könyvtárat, és ekkor megjelenik a Lefoglalás gomb, és mellette a státusza, hogy Lefoglalható. (Ha már lefoglaltuk, akkor a státusza Szerkeszthető, ha pedig más foglalta le, akkor az Elkérés gombra kattintva kérhetjük el a Könyvtárkezelőt!) A BIM Szerverkezelőben alapbeállításban szereplő felhasználói jogok közül csak a Vezető tervezőnél engedélyezett a Könyvtárak hozzáadása/törlése,–ha nem módosítottuk a Jogok beállításain ezt– akkor csak Vezető tervező joggal rendelkező felhasználónál jelenik meg a Lefoglalás gomb.
 
 
 Ha lefoglaltuk az ArchiCAD-ben a Könyvtárkezelést, akkor a párbeszédablak felső sávjában, a Hozzáad gomb melletti nyílra kattintva adhatjuk hozzá a Csapatmunka tervhez a BIM Szerverre korábban feltöltött könyvtárat.
 

 

 

 

 

 
 

Ekkor már megjelenik a BIM szerverkönyvtárak kiválasztása ablakban az általunk korábban feltöltött könyvtár, és már használni is tudjuk.

 

 


 

TIPP: A távoli eléréssel dolgozó kollégák számára minden, a közösen készítendő terv gördülékeny használatához szükséges könyvtárat javasolt a nagy sávszélességű elérés mellett feltölteni, hogy a továbbiakban a munkatársak gördülékenyen tudjanak dolgozni a változó minőségű internetkapcsolat esetében is.

Kitekintés: a Graphisoft IFC oldala (angol) és az ArchiCADWiki vonatkozó oldalai(angol)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://archiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr792468975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koós Miklós · http://koos.hu 2010.11.25. 17:24:48

igazából nem tudtam még kipróbálni ezt az opciót, mert azt kellene tudnom, hogy pontosan milyen elérési utat állítsak be, ami a routeren keresztül eljut a gépemig, amin a BIM központ van? UPC-s vagyok és állandó az ip címünk.

Koós Miklós · http://koos.hu 2010.11.25. 17:25:46

ja és mindez mac router+imac

vitorlázó 2010.11.25. 17:35:26

Az ArchiCAD wiki oldalon van erre részletesebb leírás - angolul - és a CAD Stúdió készített az ügyfeleinek egy tutorialt, ami alapján sokan végigjárták az utat és dolgoznak távolról/távolra.

vitorlázó 2010.12.01. 19:39:42

Miklós,
eljutottak a háttérinformációk a BIM szerver beállításáról...?
Siker....
Ha van még kérdés, akkor állunk elébe, akár Mac, akár nem...

Koós Miklós · http://koos.hu 2010.12.06. 09:29:20

igen, köszönöm, de nem biztos, hogy én ehhez elég vagyok

vitorlázó 2010.12.06. 09:33:18

No, akkor majd a technikát segítségül hívjuk - képernyőmegosztás hálózaton keresztül - és meegbeszéljük.
Menni fog, másnak is sikerült...;-)
süti beállítások módosítása