HTML

ArchiCLUB on-line

ArchiCAD után érdeklődő, azzal foglalkozó net-függők fóruma, ahol más is szóba kerülhet, nem az egyetlen a CAD világa - a minket körülvevő világ hatásai is megjelennek, hiszen ebben a világban élünk, ez vesz körül élményeivel, nehézségeivel, gondjaival és látványával...

Friss topikok

ArchiCAD, CAD, építészet, építéskultúra, építészet+kommunikáció

2010.11.20. 23:13 vitorlázó

IFC kapcsolat a szakági együttműködéshez - I.

Címkék: együttműködés szerkezet archicad14 bim szakágak

    A társtervezőkkel való együttműködést szolgálja az ArchiCAD14 továbbfejlesztett IFC (Industry Foundation Classes) alapon működő 3D-s rendszere, mely elsősorban az objektum orientált 3D tervek adatcseréjét teszi lehetővé a társtervezők között. Az ArchiCAD14 továbbfejlesztett IFC rendszerében lehetővé vált a 3D adatok mellett a 2 dimenziós rajzi elemek és szövegek átvitele is az IFC fájlokban. Az IFC formátum legfőbb tulajdonsága a 3D-és fájlformátum mellett, hogy az elemek magukkal viszik elemtípus tulajdonságaikat is (fal, födém, stb.).
   Az IFC formátum másik előnye, hogy az ISO és IS szabványok határozzák meg, CAD szoftvergyártó független, ami nagy előny, hiszen nincs érdekeltsége abban, hogy bármely program számára korlátozza a teljes körű adatátvitelt. Az építészeknek ismerős lehet ez a probléma, amikor arra gondolnak, hogy társtervezőikkel DXF, illetve DWG adatformátumban hogyan tudnak kommunikálni.

Elemek osztályozása IFC elemtípus szerint

Az elemek azt a tulajdonságukat, hogy milyen típusúak (fal, födém, stb.), az IFC lehetőségeknél beállítottak szerint veszik fel. Erre az egyes tervezési elemeknél az elem beállításában a Lista és Címke részben az Osztályozás, azon belül az IFC elemtípus beállítás ad lehetőséget az ArchiCAD-ben. Az IFC formátum többféle elemtípust tartalmaz, mint az egyes programok, így például az ArchiCAD. Lehetőségünk van az Automatikus elemtípus specifikációra is, de az egyes elemeket specifikálhatjuk egy-egy adott elemtípusként (például, ha Födém eszközzel álmennyezetet modelleztünk, hogy a statikus program ne értelmezze, és ne méretezze födémként, akkor definiálhatjuk „Plafon”-ként). Az elemek IFC elemtípus osztályozása lehetőséget ad az ArchiCAD-ben arra, hogy az elemeket újabb paraméterrel lássuk el, amelyet használni tudunk nemcsak a feltételes kiválasztásnál, de az elemek foglalásánál (Csapatmunka), illetve kiválasztási feltételként. Továbbá arra, hogy a kapott elemeket a nekik megfelelő típusként tudjuk kezelni, azaz például a falat falként, ablakot, ajtót tudjunk belehelyezni, az ajtót, ablakot ajtóként, és ablakként, tehát akár cserélni tudjuk más típusra, és konszignációs jellel láthassuk el. 

IFC fordító testreszabható beállításokkal
 
Az IFC fordító beállításainak struktúrája hasonló az ArchiCAD-ben már régóta meglévő DWG-DXF fordító beállításához, természetesen az egyes formátumok sajátosságaiból következő eltérésektől eltekintve.

A fordító beállításainak segítségével tudjuk kidolgozni az egyes szakági tervezőkkel való kapcsolattartás módját, lehetőségeit.

 

 

TIPP: A fordítók beállításait egyszerű, minden részletre kiterjedő mintákon dolgozzuk ki és egyeztessük a fogadó féllel, elkerülve az éles helyzetben való ad-hoc kísérletezést.

Kitekintés: a Graphisoft IFC oldala (angol) és az ArchiCADWiki vonatkozó oldalai(angol)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://archiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr142462147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása